

Verhalen verzamelen:
Gilde tekent verhalen op over armoede en tegen verspilling
Armoede én verspilling tegengaan. Dat is het even eenvoudige als waardevolle doel van de Nederlandse voedselbanken, organisaties die voor 100% door vrijwilligers worden gerund.
Hoe belangrijk en onmisbaar hun werk is voor al die mensen die onder de armoedegrens leven in Nederland, hebben we met een aantal gildecollega’s dit jaar zichtbaar gemaakt. Door verhalen van klanten en vrijwilligers te verzamelen
Wat ons zelf het meest raakte in deze verhalen? Hoe smal de lijn kan zijn tussen het redden en het net niet meer redden. Hoe pech op pech mensen in een situatie kan brengen dat ze zelfs niet meer voldoende te eten hebben voor zichzelf en hun gezin.
Met onze verhalen over klanten van Nederlandse voedselbanken willen wij als Storytelling Gilde onze bijdrage leveren aan het waardevolle werk van alle vrijwilligers van Voedselbanken Nederland en de aangesloten voedselbanken.
De verhalen zijn gebundeld in het boekje ‘Ontboezemingen’ voor relaties van de Voedselbank. De verhalen zijn te lezen op deze pagina van de website: (ex-)klanten aan het woord.
Ze worden ook gepubliceerd op de Facebookpagina Voedselbanken Nederland
Lees hier enkele verhalen:
>> De achtbaan, het verhaal van John en Linda
>> ‘De Voedselbank is ongelooflijk belangrijk voor mij’
>> ‘Altijd puzzelen, rekenen, nadenken, piekeren’
>> ‘Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen’
Vakontwikkeling:
Hoe meet je de impact van storytelling?
De juiste medewerkers op de juiste plek, betere beeldvorming van een beroep of het agenderen van een maatschappelijk vraagstuk: organisaties zetten steeds vaker storytelling in om uiteenlopende doelen te bereiken. Maar hoe bepaal je of die doelen wel bereikt worden?
Als vakgenoten van het Storytelling Gilde onderzochten we de meetbaarheid van maatschappelijke impact. Lees hier het hele artikel: de impact van Storytelling.
Event Storytelling Gilde
Verhalen op het stoomschip
In november 2018 hield het Storytelling Gilde een event op het stoomschip SS Rotterdam.
Bekijk het bovenstaande filmpje voor een impressie.
Verhalen bij events:
De strijd om de festivalliefhebber
De festivalmarkt is overvol. In de zomerperiode is er elk weekend de keuze uit verschillende events voor de liefhebber. In deze bomvolle markt moet je jezelf kunnen onderscheiden van de concurrent op het gebied van de huidige trends. Een uniek festival zet je neer door een verhaal te vertellen dat je doelgroep boeit, maar hoe doe je dit?
Laura Kooijman (student Hogeschool Utrecht) ging voor haar opleiding op onderzoek uit. Met medewerking van Gilde-leden Marlene Nass en Mieke Bouma schreef zij dit artikel.

Trends storytelling:
Wat staat ons komend jaar te wachten in organisaties?
Storytelling is inmiddels een serieuze tool in organisaties om veranderingen tot stand te brengen.
Hierbij een overzicht van de trends in storytelling in 2020, vanuit het perspectief van organisaties:
1. Hoe meer online, hoe belangrijker de menselijke maat
2. Verhalen met rafelrandjes en meervoudige perspectieven

Hype of meer?
Artikel in vakblad C
Het werd al vaak over ‘communicatie’ gezegd, nu is ‘storytelling’ aan de beurt: ‘Dat kan toch iedereen?’
Niet dus. Het is een vak apart, een metier dat je moet beheersen om er uit te kunnen halen wat er in zit. De hoogste tijd om business storytelling in een professionele jas te steken. Vakgenoten sloegen de handen ineen en het Storytelling Gilde was geboren
De redactie van C (het magazine van Logeion) interviewde enkele initiatiefnemers over de oprichting van het Storytelling Gilde. Lees het interview hier.